Bli av med ohyra och skadedjur

Skadedjur såsom myror, spindlar och malar är klassat som ohyra, i alla fall när de kommer in inomhus hemma. Men det finns en del enkla knep att bli av med dem – så varför inte göra dig av med hyran en gång för alla?

När vårens och sommarens värmande solstrålar kikar fram så vaknar naturens småkryp till liv igen. Men när vädret växlar mellan ömsom varmt ömsom kallt är det vanligt att djuren inte trivs utomhus och söker sig in i våra hem och hus – och där vill vi ju inte ha dem. Så hur ska man då göra för att bli av med dem? Ett tips är att först identifiera vilka småkryp som du troligtvis är i riskzonen att drabbas av. Till exempel i Sydsvenskan skriver man att de fem vanligaste ohyrorna i skånska hem är vägglus, larver av mal, sågtandad plattbagge, indiskt mjölmott och tysk kackerlacka. Så rimligtvis om du bor i skånetrakten är det dessa djur som du ska förebygga att de kommer in, och passa även på att se över om du kan hindra skalbaggar, myror och malar från att komma in. Dessa är nämligen vanligt förekommande i hela landet. Sen när du har identifierat vilka skadedjur som du riskerar att drabbas av i vår och sommar ska du gå vidare till nästa steg i, och det är att besöka skadedjursbutiken.se och inhandla de produkter du behöver. Här finns även produkter som hjälper dig att bekämpa mal, silverfiskar, pälsängrar och mördarsniglar samt även rådjur och råttor som främst härjar på tomten, vilket kan vara bra att känna till.

Bekämpa skadedjur på ett humant vis

Det viktigaste att tänka på när du ska bekämpa olika typer av skadedjur som kan komma in i hemmet eller härja på tomten är att alltid vara human. Det vill säga, använd bara gift och tekniker som är godkända enligt EU-regler och som inte kan orsaka skador på andra djur än just de du vill bekämpa. Hos Kemikalieinspektionen hittar du mer information om vilka medel som är godkända och instruktioner för hur dessa ska användas, så kolla där för att vara säker och för att kunna använda medlet på rätt sätt.

Tips på andra sätt att bekämpa ohyra hemma

Det är inte enbart bekämpningsmedel som kan avskräcka skadedjuren från att bosätta sig inomhus hemma hos dig. Du kan även göra en hel del saker själv för att göra så djuren hellre väljer grannens hem före ditt. Till exempel kan du hänga in doftblock i rödcederträ i garderoben eller i andra skrymslen för att avskräcka malar, pälsängrar och andra skadedjur från att husera där. Det är både ett humant och ekologiskt tillvägagångssätt, och denna sorts block finns även de att köpa hos Skadedjursbutiken. Glöm heller inte att se över vad du mer kan ta till för sorts typ av förebyggande åtgärder hemma, här är några städtips som försäkringsbolaget If tipsar om i ett pressmeddelande:

  • Undvik damm hemma – dammsug ordentligt och se till att inga matrester finns kvarlämnat på skåp, golv, bord och bänkar eller var du nu äter någonstans. Tips är att städa extra under diskhon där både damm, fukt och matrester kan finnas.
  • Torka rent med microfibermopp och trasa – dessa får upp nästan allt befintligt damm på ett effektivt vis och får även med små ägg som pälsängrar, silverfiskar och andra sorters malar och skadedjur kan ha lagt i ditt hem.
  • Städa fuktiga utrymmen – tvättstuga och badrum är platser där ohyran trivs, städa därför extra noga här och glöm inte att skrubba både galler i brunnarna och ned mot avloppet för att få bort hudavlagringar som ohyra gärna livnär sig på.
  • Låt inte skadedjuren komma åt din mat – se till att lägga alla torrvaror såsom mjöl, socker och olika gryn i slutna behållare, en glasburk med mjöl är till exempel både snyggt och håller djuren från att gotta in sig där.
  • Håll ohyran borta från kläder och textilier – små hål i kläderna tyder ofta på att en pälsänger bosatt sig här, då är det bara att plocka ut alla kläder och städa ordentligt i skåp och garderob och sedan tvätta allt i 60 grader alternativt frysa dem i -18 grader. Sedan kan det även vara bra att tvätta alla textilier regelbundet såsom sängkläder, filtar och prydnadskuddar och ett tips är även att vädra sovrummet dagligen vilket de flesta skadedjur ogillar.