Inbrottssäkra hemmet

Enligt statistiken är de mörka vintermånaderna högsäsong för inbrottstjuvarna i landet och därför är det extra viktigt att du inbrottssäkrar ditt hem – något som kan göras med enkla medel.

”För att undvika att ditt hem ska bli tjuvarnas nästa guldgruva finns det en rad åtgärder du kan vidta. Till att börja med tipsar polisen att du bör ”tänka som en tjuv” när du ska förstärka inbrottsskyddet i bostaden. Det vill säga att ta reda på vilka de svagaste punkterna i ditt inbrottsskydd är” – SVT.

inbrottstjuv kofotDet är inte bara under sommaren som det sker inbrottsvågor i semestertid, även under storhelgerna vintertid är det många som reser bort och lämnar sina hem vind för våg, så att inbrottsstatistiken också ökar under vinterhalvåret är föga förvånande. Men ska du åka bort eller spenderar mycket tid bortom hemmets trygga vrår är det bäst att inbrottssäkra ditt hem. Detta kan dessutom göras med enkla medel för allt som behövs är egentligen lite sunt förnuft. Något som till exempel SVT tipsar om i samma artikel som citatet kommer ifrån är att till exempel inte skylta med att du är bortrest. Och det gäller såväl både i de sociala medierna som finns och när det kommer till att lämna hemmet helt öde. Ett tips är istället att hålla skenet uppe av att du är hemma både i huset och på nätet, så sätt en timer på lampor och kanske till och med radion samt undvik att lägga ut de klassisk ”semester-statusarna” i sociala medier. Glöm heller inte att du alltid kan ta hjälp av grannarna att hålla lite extra uppsikt på ditt hem genom att ta hand om posten och om du bor i villa kan du även be dem parkera sin bil på din garageuppfart till exempel.

Vill du vara extra säker bör du även se till att ha säkerhetsdörr, sätta lås på fönster och balkongdörrar, förstärka belysningen utanför och i hemmet, installera ett inbrottslarm och lägg alla dina värdesaker i ett inbrottssäkert och undangömt säkerhetsskåp.