Det är viktigt men osynligt

Något som ibland glöms bort när man renoverar eller tänker på inredning hemma är hur viktig inomhusluften faktiskt är. Det är i stället lätt att fokusera på allt det som en ser runt sig, fysiska ting snarare än det som vi andas in.

Zabolives.com(2)Men det är viktigt med fräsch inomhusluft, inte minst för att undvika luftvägsproblem, allergier och andra effekter av dålig luft. Med en luftfuktare blir det dock bättre på en gång, även om det är bra att tänka på att vädra ofta och ha ventilering på rätt ställen i huset.

Om man vill rena luften hemma och samtidigt inreda fint är växter en bra idé att smycka sitt hem med. Växter är nämligen hemmets naturliga luftrenare enligt Svenska Dagbladet. Blommor är trivsamma att inreda med och i år särskilt är det extra trendigt att ha stora, gröna växter som pryder ens hem. Som en bonus till att det är snyggt med växter så bidrar dessa även till en hälsosammare inomhusmiljö. En växt som är enkel att ta hand om, som klarar både torr inomhusluft och slarvig vattning, är klassikern Svärmorstunga. Dessutom är den snygg och passar de flesta inredningsstilar trots sin ganska säregna form.

Bortsett från att växter och blommor har den fantastiska förmågan att tillföra syre och högre luftfuktighet i rum så kan dessutom en del krukväxter absorbera olika skadliga ämnen som omger oss i våra hem. Det är så att helt vanliga växter kan rena rum från farliga gifter som formaldehyd i slutna rum. Den som är bäst på att rena luft inomhus är Fredskalla, från Sydamerikas våta regnskogar. Som ett litet reningsverk i sig.

Dålig ventilation i täta, energisnåla hus

Även på arbetsplatser gör verkligen blommor och växter skillnad, något som en kan läsa mer om på bland annat Arbetsmiljöverkets hemsida. Där står även de olika riskerna med dålig luftkvalitet nedskrivna.

Dagens Nyheter beskriv det hur de flesta bostäder i Sverige redan har alldeles för dålig ventilation, något som bara ökar ju tätare vi bygger. Hela 78 procent av småhusen och hälften av flerbostadshusen i Sverige klarar faktiskt inte testet som Socialstyrelsen och Boverket har gjort. Detta främst på grund av tätare och energisnålare hus.