Inbrottsvågor och värmebölja

Under sommaren då de flesta familjer är bortresta på semester så är det många som drabbas av inbrott och i samband med den rådande värmen som dragit in över Sverige i veckan har allt fler inbrott rapporterats.

I semestertider är det många som kommer hem och upptäcker att de haft inbrott i sina hem och i den rådande värmeböljan som ligger över landet har allt fler inbrott rapporterats i samband med hemkomster efter sol- och badutflykter i Stockholmsområdet. Enligt vissa spekulationer kan även de sociala medierna bära en skuld i den ökade brottsvågen då allt fler människor väljer att publicera uppdateringar om sin semesterfrånvaro vilket gör det lättare för inbrottstjuvarna att se vilka hem som är obebodda för tillfället. Dock finns det en hel del knep för att minska risken för att bli drabbad av inbrott. Till exempel är grannsamverkan ett bra steg i rätt riktning då man kan ta hjälp av sina grannar att hålla ett extra vakande öga på bostaden under perioderna då man inte är hemmavid. Men det mest effektiva sättet att hålla tjuvarna borta är genom att installera ett bra larm och tydligt signalera att detta finns genom att sätta upp larmdekaler synligt i fönster och på ytterdörrar. Hos www.protexus.se finns flera smarta larmlösningar att välja bland och ett tips för dem som äger store villor är att även installera kameradetektorer som ger bildsekvens i realtid vid larmhändelser. Ett annat bra tips är att se till så det är bra insyn till villan och på så vis göra det enkelt för förbipasserande och grannar att se att det är ett pågående inbrottsförsök som sker. Vidare kan det även vara bra att investera i telefonbaserade tänd- och släckningsanordningar för lampor och tvapparater så att man kan skapa illusionen av att någon är hemma.

Extjuven tipsar i Expressen

Den forne inbrottstjuven György Petö är idag en respekterad medborgare som håller sig borta från brottslighet och droger men en gång i tiden var det kriminaliteten som finansierade hans liv och drogmissbruk. Petö lyckades dock göra sig fri från sitt beroende och nu tipsar han i Expressen hur en villaägare undviker att drabbas av inbrott. Sålunda menar han att det finns en enda gyllene regel att hålla sig till om man vill undvika inbrott och det är att på bästa möjliga sätt förminska alla olika tillfälligheter som kan underlätta för tjuven. Hans tips är att undvika att låta stegar och verktyg ligga synligt och tillgängligt för en tjuv att använda sig av och även att sätta ett ordentligt lås på alla dörrar samt installera välfungerande larm. Slutligen om man ser ett pågående brott begås, ingrip inte själv: ring polisen!