Upphöj rummets helhet med fiskbensparkett

Parkettgolv i allmänhet, och fiskbensparkett i synnerhet, har nästan blivit ett lika klassiskt och tidlöst val av golv som massivt trägolv. Det är ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att förhöja ett rums helhet, både sett till utseende och hållbarhet.

I och med de ökade intresset för parkettgolv, finns det i dag ett stort utbud av fiskbensparkett med detaljer som inte kunde hittas för bara några år sedan. Variation i färg, träslag och mönsterdetaljer gör att du kan sätta din personliga prägel på detta parkettmönster som hittills aldrig gått ur tiden.

Fördelarna med fiskbensparkett är många

Väldigt förenklat kan man säga att parkett är ett trägolv som i jämförelse med massivt trä inte kräver lika mycket arbete, pengar eller underhåll. Det går så klart inte att förneka det massiva trägolvets traditionella elegans, men fiskbensparketten är snäppet bättre i vissa aspekter.

Till exempel så är parkett byggt i tre lager, som bland annat har som syfte att minska klimatets inverkan på golvets form. Massivt trägolv växer eller krymper beroende på om det är varmt eller kallt, fuktigt eller torrt. Parkettgolv påverkas inte alls på samma sätt. Utöver det så är parkettgolv mycket enklare att lägga, speciellt som klickgolv. Det innebär att du antingen kan göra arbetet själv, eller få lägre kostnad om du anställer experthjälp. Ska golvet limmas krävs lite mer arbete. När det kommer till utseendet finns det stora möjligheter att vara kreativ.

Kom ihåg att det nästan alltid lönar sig att lägga nytt golv eller renovera vid försäljning av din villa eller ditt fritidshus.

Tänk på detta när du väljer golv

Det är generellt rekommenderat att du kontaktar professionella golvläggare om du vill ha hjälp kring de praktiska bitarna. Det kan till exempel gälla vilken typ av golv som lämpar sig bäst för ditt hus och klimatet, eller om du bör köpa eller kan renovera ditt redan existerande golv. När det kommer till utseende och mönster på golvet så tänk på att det ska matcha väggar och möbler. Trä och andra naturmaterial har fördelen att det brukar passa bra ihop med det mesta. Ljusare trä eller färger gör att rummet känns större, medan mörkare färger kan ge mer “myskänsla”.