Konsten att få en fin gräsmatta

En grön och frodig gräsmatta är en dröm för många husägare men vägen dit kan vara både lång och snårig beroende på vilka förutsättningar och vilket intresse man har. En gräsmatta med kala fläckar eller mycket mossa kan kännas pinsam, som ett tungt ok och som en anledning att bo i lägenhet. Det finns dock hjälp, tips och råd.

Väljer du rätt tillbehör till din gräsmatta, såsom passande gödsel och gräsklippare, kommer du långt! Du behöver inte investera i det dyraste på marknaden. välj det som du känner att du kan hantera och som samtidigt gör livet enklare.

Gräsklippare

Vilken gräsklippare du ska välja beror på storleken på din gräsmatta och dina förutsättningar:

  • Robotgräsklipparen är ett populärt alternativ och dig en jämn och fin gräsmatta hela sommaren men du behöver se över markens förutsättningar innan du bestämmer dig för denna typ av gräsklippare skriver villanytt. Den är något dyrare än andra alternativ, men du kan å andra sidan njuta av en kaffe på verandan medan den gör jobbet. Robotgräsklipparen kan också vara väderkänslig vilket några ägare fått erfara. Säkerhet och ett eget litet hus till gräsklipparen rekommenderas.
  • Den handdrivna gräsklipparen, cylindergräsklipparen, är ett utmärkt alternativ om du har en lite mindre gräsmatta där gräset inte blir så högt. Vardagsmotion i kombination med en miljövänlig och tyst maskin.
  • En bensindriven gräsklippare är för den som har en tjock gräsmatta eller en gräsmatta där gräset är extra högt. Koppla på en uppsamlare vid behov.
  • Den batteridrivna gräsklipparen är inte i behov av bränsle utan behöver bara laddas då och då. Billig i drift, miljövänlig och tyst.
  • För den som har en riktigt stor gräsmatta kan en åkgräsklippare vara ett alternativ. Till denna modell finns mängder av tillbehör. Du kan till exempel koppla på en snöslunga vilket gör detta till en maskin att använda året om.

Gödsla

För att din gräsmatta ska bli riktigt fin rekommenderas att du gödslar den minst tre gånger per säsong, tänk frukost, lunch och middag. Det finns olika gödsel att välja på beroende på hur din gräsmatta ser ut men ett tips är att undvika konstgjort gödsel, naturligt är alltid bäst. Välj dessutom en långtidsverkande sort och se till att toppdressa gräsmattan om den är mager, gles eller rentav torr. Har du mycket mossa mår gräsmattan inte så bra, använd då gärna ett gödsel som innehåller järn.