Hitta inspiration!

Möbler har de flesta i sitt hem. Ibland tycks de bara finnas där, utan att man egentligen förstår hur de hamnade där.

Då brukar det röra sig om möblerna som ens föräldrar skaffade sig när de först flyttade hemifrån, och som man fick överta när man fick ett eget rum. En gammal IKEA-säng, ett skrivbord från 60-talet, som stod i mammas flickrum en gång i tiden, och en orangebrunmurrig snurrfåtölj från 70-talet, som får vilket rum som helst att se ut som en gillestuga.  Ibland är de här möblerna riktigt fina, och behöver möjligen renoveras lite, men ofta är detta inte fallet. Då bör man leta inspiration på annat håll, för att komma fram till hur man vill ha det hemma.

Inspiration finns att tillgå på många håll. Klassiska ställen att leta på är inredningstidningar, böcker om inredning och på nätet. Där finns både bloggar med inspiration och råd, och även olika webbshoppar där man kan få värdefull inspiration även om man sedan väljer att inte handla därifrån.

Men man kan även få inspiration från fiktionen. Att hitta inspiration till inredningen från ett skönlitterärt verk är nog svårt, men söker man istället efter stilar att ta efter i film och tv går det lättare. Man kan egentligen välja vilken film eller tv-serie som helst och hitta nånting: slottsmiljön i Brideshead Revisited, den glättiga millenieskiftesstilen i Sex and the City, en lika glättig, men ungefär 40 år äldre Manhattanstil i Mad Men eller den nyrika New Jersey-stilen i Sopranos, med stora skinnsoffor och hemmabioanläggningar. Det finns något för alla, och går man till tv-serier från andra länder hittar man ännu mer.