Renovering är lika med skilsmässa

Renovering i lägenhetPlanerar du att renovera till sommaren? Du är inte ensam. Att renovera under semestertider är någonting de flesta väljer att göra, bland annat för möjligheten att hålla sig undan hemmet när renoveringen görs. Men det betyder inte att det kommer bli jobbigt.

Enligt en ny undersökning, presenterad av Leva & Bo, är det dessvärre ganska vanligt att en renovering slutar i ett uppbrott – i vissa fall har det till och med förstört ett äktenskap och lett till skilsmässa. Undersökningen  visar att var tionde svensk har drabbats av en separation i och med en renovering. Marcus Hartwall som är chef på inredningsmagasinet Houzz förklarar:

– Vår undersökning visar att ett renoveringsprojekt berör många känsliga punkter i en relation, både i planeringsfasen och under processen. I vissa fall behövs det kanske inte mer än ett besök på köksavdelningen på Ikea för att sätta i gång hetlevrade diskussioner om vem som lagar mest mat eller diskar.

Så hur ska man göra då om en renovering krävs men en inte vill riskera relationen? Självklart renoverar man ändå. Det går inte att vara rädd för en renovering och kanske testas förhållandet under tiden men genom kommunikation och förberedelse klarar de flesta av projektet. Försök prata med din partner om vad som komma skall, ta reda på hur hen känner inför projektet och bolla fram och tillbaka med idéer om vad ni kan göra för att det inte ska bli några större problem.

Problemet är en smaksak

Om man ser på undersökningen vad man bråkar om under renoveringen är det främst stilinriktning samt val av möbler och material. Det är med andra ord svårt att hantera att 1. man inte får som man vill och 2. att ens partner har “dålig” smak. Lösningen på problemet? Kompromissa. Det må låta tråkigt, men det är det ända alternativet. Ska du renovera huset utsida och inte insidan? Då gäller självklart andra saker. Läs mer här.