Kreativitet föds av inspiration

Om man vill vara en kreativ människa är det viktigt att lära sig att använda inspirationen. Man kan till exempel börja med hemmet, och inreda för att inspirera.

I en artikel i Hallands Nyheter kan vi läsa om Esa Toivonen, en konstnär från Älvsered som tar fram färgsprakande konst. Med en förberedande konstutbildning på folkhögskola i tre år och därefter studier på egen hand, kan han leva på sin konst – vilket han har gjort sedan 1990-talet. Esa kallar sin konst Expressiv och halvnaivistisk, där han utgår från en slags fantasivärld. Så här förklarar han:

– Jag inspireras mycket av amerikanska abstrakta expressionister. Även om jag själv inte är abstrakt i mitt måleri så gillar jag den formen av energi som de har. Det finns något slags samband mellan dem och impressionister som Cézanne och Gauguin genom att alla gick i bräschen för något nytt. Matisse har också betytt mycket för mig och min utveckling.En idé föds

Och det är just inspirationen som är intressant vad gäller Esa. För inte bara använder han andra konstnärers tavlor – han går även till musik och litteratur för att inspireras. För det mesta lyssnar han på klassisk musik när han målar, men ibland går han även till popmusiken. Det har hänt att han målat till låtar av The Beatles, vilket visar vikten av variation vad gäller inspiration. Att arbeta så som Esa gör är smart, och någonting att sträva efter. Det är det som skiljer den vanliga människan från den kreativa: förmågan att lyfta någonting nytt ur inspiration.

Tapetsera och inred med inspirationen

Börja med att gå iväg och köp snygg tapet, coola möbler och gör ditt hem till din kreativa värld.  Man kan faktiskt välja färger som förstärker ens kreativa sida. Blått är till exempel en färg som tar fram kreativiteten i dig. Den påminner oss om rymd, avstånd, himmel och hav – vilket gör att den inte bara inspirerar oss, utan även lugnar. Alla färger påverkar på olika sätt: Rött är eggande och stimulerande, grönt står för balans och harmoni medan gult ger en känsla av sol och lycka. Det kanske kan vara någonting att tänka på när du väljer tapet? Summa summarum är det viktigt att låta sig inspireras till inspiration, och sedan försöka omvandla det till kreativitet.