Förhindra inbrott med hemlarm och annat

Av alla inbrott som begås är det försvinnande få som leder till någon form av rättsliga påföljder. Gör ditt hem så besvärligt som möjligt att göra inbrott i – det är det bästa skyddet. Ett inbrottssäkert hem skyddas bäst samtidigt på flera olika sätt. Lär dig mer om det i den här artikeln.

Om du tittar på statistiken är det försvinnande få inbrott som klaras upp. Det är förstås dystert för den som drabbas och samtidigt en påminnelse för dig som klarat dig undan om att förbereda dig. Att göra ditt hem så oattraktivt som möjligt för inbrottstjuven är väl spenderade pengar. Du bör skaffa larm, säkerhetsdörr såväl som vidta ett antal andra typer av åtgärder.

Få inbrott klaras upp

I Sverige är det totalt runt 2% av alla anmälda inbrott som leder till domslut. Om du snävar in statistiken och tittar enbart på villainbrott är det runt 4%. Även om uppklarningsprocenten inte är hög för någon av kategorierna är det värt att fundera över varför fler villainbrott klaras upp. Svaret är att villaägare i högre utsträckning lagt ned energi på att trygga sina hem. Bäst lyckas de som inte bara förstärker hemmet rent fysiskt utan som försvårar för en potentiell inbrottstjuv precis överallt där det går.

Tänk i flera dimensioner för ett säkert hem

SVT citerar en Uppsalapolis som säger att det bästa sättet att inbrottssäkra din bostad är att försöka “tänka som en tjuv” (källa: SVT Nyheter). Vad de menar är att du som inbrottstjuv kommer att söka dig till bostäder som är så enkla som möjligt att ta sig in i. Här är de viktigaste sakerna du behöver tänka på:

  • Förstärk skalskyddet – säkerhetsdörr, hemlarm, lås på fönster och altandörrar.
  • Ge illusionen av att du är hemma – skaffa timers till delar av din belysning plus radioapparater med mera.
  • Prata med dina grannar – grannsamverkan är det effektivaste skyddet mot inbrott.
  • Skaffa ett kassaskåp för att förvara dina dyraste ägodelar.

Expressen tipsar vidare om ytterligare en faktor. Inbrottstjuvar tycker om när de kan arbeta ostört. Om du är villaägare bör du därför ta en titt i trädgården. Ta bort eventuella buskar eller träd som försvårar insynen till dörrar och fönster. Om någon snabbt kan se när någon gör inbrott kommer någon snabbt också att larma polisen. I samma anda skriver Aftonbladet att du bör se över belysningen i trädgården. Sätt upp spotlights på känsliga platser. Lika bra är det att komplettera med ljus som aktiveras av rörelse. I det fallet är det inte bara det att den som närmar sig ytan som lyses upp syns; detta att lampan plötsligt tänds har även en avskräckande effekt.

Skalskyddet – första ledet i bra inbrottsskydd

När du införskaffar ett larm får du inte bara ett inbrottslarm. Vanligtvis ingår också rökdetektorer. Med larm från Sector Alarm får du också ett kodlås som du kan styra via en app. I samma app kan du också se när andra familjemedlemmar går in i huset. Du får också etiketter och skyltar att sätta upp – larmets viktigaste funktion är trots allt inte att aktiveras utan att verka avskräckande.