Ljuddämpande inredning

Olika sorters inredning fyller ju olika funktioner. Ibland är syftet att det framför allt ska vara vackert och ibland är avsikten att skapa plats för förvaring. Andra gånger vill man ge utrymme för aktivitet, eller för vila. Den här texten handlar om inredning som ska fylla syftet att vara ljuddämpande.

Det finns många sätt att dämpa ljud i ett rum, och tur är väl det, så att man kan göra det med viss elegans. Det här är några av våra bästa tips:
–    Ljuddämpande tavlor. Ett sätt att få ned ljudnivån på exempelvis ett kontor är att sätta upp ljuddämpande tavlor.

–    Mattor. Mattor är sannolikt det diskretaste och mest effektiva sätt att dämpa ljud i ett rum. Ju mer desto bättre. Heltäckningsmattor är givetvis mest effektiva, men de kan vara kluriga att hålla helt rena. Alternativet är att ha stora mattor, eller flera. Man kan också ha mattor ovanpå mattor på snygga sätt. Titta gärna i inredningstidningar för inspiration!

–    Mycket möbler. Ju mer materia som finns i ett rum, desto sämre studsar och ökar ljuden. Visserligen kan det bli lite otympligt att avsiktligt ha mycket möbler bara för att man vill hålla ljudnivån nere, och det kan diskuteras hur effektivt det faktiskt är. Men om man bara är ute efter en ganska marginell skillnad kan detta kanske vara något!

–    Ljuddämpande väggar (isoleringsväggar). Om man snarare är den som blir störd mer än man är rädd att störa är isoleringsväggen ens bästa vän. För bara några tusen kan man få en extra innervägg byggd, som effektivt stänger ute de ljud som stör från grannen, eller vad som nu finns på andra sidan ens vägg. Ett tips är att du försöker få din bostadsförening eller din värd att stå för en del eller helst hela kostnaden. Det är trots allt inte ditt fel att du blir störd. Vem vet, kanske till och med den som stör kan tänkas hjälpa till med betalningen?

Ljuddämpande inredning kommer i många skepnader. Välj den som passar dig och din bostad bäst!