Vattenläckor sker oftast i köket

Enligt en undersökning gällande vattenskador i hemmet kan man se att de flesta fallen sker i köket. Läckorna beror oftast på att rör och kopplingar är skadade samt att det är problem med köksutrustning så som diskmaskiner.

vattenläcka kökI ett tidigare inlägg skrev vi om hur viktigt vi svenskar tycker det är med badrummets standard i bostaden. Det är många som renoverar och tar hjälp för VVS-installationer. Det är väldigt viktigt att man tar hjälp av experter då vatten är en del i bostaden som kan ställa till med stora problem om det har utförts på fel sätt.

Det är nämligen så att trenden om vattenskador fortsätter i samma riktning som tidigare. I en artikel på VVS forum sammanfattar man en undersökning angående vattenskador. Där kan man tydligt se att det är köken som fortfarande är mest drabbade av vattenläckor och att fallen ökar. I de flesta fall beror läckorna på att någon typ av skada har skett på rör och kopplingar. Utöver det är det diskmaskiner och annan utrustning som bidrar till flest skador.

Enligt rapporten har alla dessa skador sammanlagt kostat försäkringsbolagen ungefär 2,8 miljarden kronor under 2015. Detta är dock en siffra som långsamt blir mindre och mindre, då man kan se att kostnaderna 2010 låg på 3,8 miljarder kronor.

Undvik vattenskador i köket

Det finns mycket man kan göra för att förhindra att vattenläckorna ska drabba köket. Det första man bör göra är att skaffa skydd att placera under diskmaskin, diskhon och kyl/frys. Det finns särskilda golvskydd som ska skydda mot att vattnet tränger ner i golvet och orsakar skador. Man kan även med hjälp av detta skydd märka vattenläcka lättare då vattnet rinner fram istället för att rinna bakom köksbänkar till exempel.

Viktigt är också att man har försäkringar som hjälper om olyckan ändå skulle vara inne. Det gäller dock att man alltid tar hjälp av experter om man ska skaffa nya vattenledningar, rör eller byta kopplingar. Samma sak gäller även om man ska installera nya vitvaror men inte känner sig tillräckligt säker och kunnig inom ämnet.