Tips när lägenheten ska värderas och säljas

När det är dags att sälja din lägenhet är det givetvis bra att ta reda på så mycket som möjligt gällande förutsättningarna för försäljning och försäljningspris. De som har bäst koll på förutsättningar och vilka faktorer som kan påverka ditt försäljningspris är givetvis mäklare. Oavsett hur mycket hjälp du tänker ta av mäklare i din försäljningsprocess, så kan en bra början vara att göra en värdering av lägenheten.

Det kan onekligen vara svårt att själv bilda dig en uppfattning om vilket försäljningspris som kan vara realistiskt, såvida du inte själv arbetar som mäklare. Genom att värdera lägenhet kan du få en uppskattning om vilket försäljningspris som kan vara aktuellt i dagsläget. Det är dock inte den enda fördelen med att värdera lägenheten inför försäljningen.

Fördelar med att värdera lägenheten

Att få ett uppskattat försäljningspris är givetvis en väldigt stor del av anledningen till att få lägenheten värderad. När värderingen inte görs inför en stundande försäljning, kan den bland annat göras för att få nytt underlag och kunna förhandla ränta på befintliga lån eller för att man är nyfiken på vad priset skulle ligga på idag. När du värderar lägenheten inför en försäljning, bör det även intressera dig att mäklaren kan ge tips på sådant du kan göra för att höja värdet. På så sätt kan du överväga större eller mindre åtgärder som kan vara värda att genomföra för att få lägenheten att bli mer värd vid försäljningen. Det gäller inte bara renoveringar och större åtgärder, och kanske anser mäklaren att en homestyling också skulle kunna göra skillnad för försäljningen. Att kunna få råd och tips om sådant som eventuellt skulle kunna höja värdet på bostaden, kan vara guld värt för den som vill förbereda sig inför försäljningen. Det är dock inte enbart din lägenhets skick, storlek och intryck som tas med i beräkningarna utan även andra, yttre faktorer som kan påverka försäljningspriset.

Så vad kan påverka försäljningspriset?

Det är många faktorer som påverkar försäljningspriset. Utöver givna faktorer som lägenhetens läge och skick, så kan även olika allmänna marknadsförhållanden och lokalt utbud vid försäljningstillfället påverka. Under förra året hände det mycket både i omvärlden och i Sverige, med bland annat inflation och ränteförändringar. Även bostadsmarknaden påverkades och bostadspriserna föll ordentligt på sina håll. I januari i år syntes dock en ljusglimt för den som går i säljartankar, då priset på bostadsrätter steg i Stockholm.

För att nämna några andra exempel på faktorer som kan påverka försäljningspriset:

  • Bostadsföreningens ekonomi
  • Ränteläge på marknaden
  • Utbud på marknaden

Bostadsmarknaden är med andra ord en viktig del att ha koll på. Dock kan det hända mycket på bostadsmarknaden på kort tid och det är därför en fördel att kunna ställa även sådana frågor eller be om råd om rätt tid på året att sälja, när du anlitar en mäklare inför försäljning. Det är inte alltid du kan påverka tidpunkten när du måste sälja, men med en värdering och tips på sätt att höja värdet på bostaden, kan du förhoppningsvis öka dina chanser till en försäljning du blir nöjd med.