Så blir bodelningen smidigare

En bodelning är när två parter ska dela upp den gemensamma egendomen som finns. Vad som ingår i en bodelning avgörs av förhållandet du och din partner haft. Det finns en lag som reglerar bodelningen för gifta par och en för sambor.

När en separation är ett faktum ska en bodelning göras. Det betyder att du och din partner ska dela upp allt gemensamt som ni äger tillsammans. Reglerna för bodelning kan se olika ut beroende på vilket förhållande du har haft med din partner. Det är olika regler som gäller för sambor och för gifta par. För att reda ut det juridiska och för att bodelningen ska bli korrekt är det en bra idé att ta hjälp av en jurist eller en advokat, klicka här Advokatbyrå Örebro om du bor i Örebro. Advokatbyrån har ett kontor i Örebro slott som ligger beläget ungefär 10 minuters promenad från Centralstationen. De kan hjälpa dig med allt inom bodelning men även inom exempelvis samborätt, vårdnad och umgänge samt äktenskapsskillnad.

Professionell hjälp vid bodelning

Det är även värdefullt att ta hjälp av en advokat om du och din partner inte är överens om saker och ting. En separation rör inte sällan upp en massa känslor som sedan kan stå i vägen när en bodelning ska göra. Det kan vara svårt att göra en bodelning om ni är osams och inte kan föra ett samtal kring det. Att ha en professionell person som då kan medla är guld värt.

Fördelar med juridisk hjälp vid bodelning:

  • Få hjälp med att skriva bodelningsavtal.
  • Kunna komma överens på ett bättre sätt.
  • Att allt delas upp i enlighet med lagen.
  • Underlättar separationsprocessen.

Bodelning för sambor och äkta makar

En bodelning börjar rent praktiskt när en av parterna begär en sådan. Oavsett om ni är överens eller inte behöver ett bodelningsavtal skrivas. Vad som ingår i en bodelning för sambo kontra äkta makar skiljer sig en hel del åt. Äkta makar som inte har något äktenskapsförord ska dela lika på allt. Sambor ska dela det gemensamma bohaget och bostaden lika om det inte finns ett samboavtal som säger annat. Det är viktigt att ha koll på vad lagen säger i ditt fall.