Spara energi i hushållet

Hushållselen är för många en av de stora utgifterna. Det mesta som tar energi kostar och summorna kan lätt skena iväg. Här är ett par tips på hur du kan spara in lite av dessa pengar.

Vi har alla suttit och stirrat på den där elfakturan som är bra många hundralappar över vad vi tänkte var rimligt. Hur kunde det bli så? Ja, det finns förstås många anledningar till att vi slösar mycket pengar på el. Men mycket handlar om att vi inte har koll på vad det är som kostar och vad vi kan göra för att spara in på energiförbrukningen och därmed kapa kostnaderna. Här kommer några tips.

Se över ditt värmesystem

En av de stora elbovarna i våra hushåll är värme. Det går åt rejält med energi till att värma upp ett helt hus. Vad många inte tänker på är att detta kan göras på mer eller mindre effektiva sätt. Att byta ut ditt värmesystem kan på lång sikt få dig att spara stora summor pengar varje månad. Huset värms upp mer effektivt, mindre energi och därmed mindre el går åt och du får pengar över att lägga på något som du tycker är roligare än fakturor från elbolaget.

Låt inte energi gå åt i onödan

Vi använder ofta energin till våra hushållsapparater och andra maskiner i hemmet på ett ganska ineffektivt sätt. Ett exempel på något som slukar enorma mängder ström och därmed skapar hål i plånboken är att låta TV:n stå på när man inte tittar. Om du lär dig att stänga av TV:n när du går därifrån kommer du faktiskt ganska snabbt att märka att elräkningen går ner varje månad. En annan sak man kan göra är att inte dra upp elementen på max för att sedan öppna fönstret för att det blir för varmt. Dra istället ned temperaturen på elementen och vänta lite, så har du sparat stora mängder energi bara där.

Så försök att i framtiden kanske ägna dessa tips en tanke. För det finns trots allt mycket som är roligare att lägga pengarna på än elräkningar.