Blommor till tusen

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om hur böckerna är de nya inredningsdetaljerna i folks hem, detta leder inte sällan till intressanta samtal när man till exempel har besök och en bok ligger framme på ett soffbord eller en snygg hylla. I dag skriver vi istället om krukväxter och hur dessa gör ett hem hemtrevligt och mysigt.

Kaktus krukväxtI Expressen kan vi läsa om hur vi tar hand om våra populäraste krukväxter, för visst älskar vi dessa små gröna, sköna grödor som gör ett rum så himla mycket mer trevligt på en gång.

Ett sätt att ta hand om en växt från grunden är att ta reda på varifrån växter kommer och därmed också vad för klimat och förutsättningar som den är menad att leva i , det gör det lättare att sköta växten på rätt vis. Om de till exempel växer i skog så är skugga att föredra samt kanske en och annan dusch, och om växten istället kommer från en sval bergstrakt kanske inte ett värmeelement får stå under krukan.

Söderläge inte alltid den bästa platsen för blommorna

Nu har ju inte alla ett inglasat uterum för sina växter under vintertid, men en tunn gardin i ett söderfönster gör sig bra som en plats och då särskilt när det inte är lika varmt ute som under sommarhalvåret. Annars är söderläge ett illa läge för de flesta blommorna, och nästan bara kaktusar kan överleva detta.

Annars är överlevnadskitet för de flesta blommor bra belysning under vinterhalvåret, bra växtjord, en och annan duschspruta och framförallt kunskap om växten i sig. Med kärlek och omsorg kommer man till exempel långt.

En pelargon ska stå ljust och soligt under sommar och vår men under vinterid vill dessa istället vila i sval temperatur och endast vattnas sparsamt. En krukväxt som är exemplarisk är egentligen kaktusen, som gillar inomhusklimatet och gärna växer sig stora i större krukor och sandblandad jord.