Larm mot inbrott

Villalarm är ett måste för den som har många dyrgripar i sitt hem. I takt med att datorer, tv-apparater, stereoanläggningar och annan stöldbegärlig elektronik har blivit allt mindre och lättare har de även blivit lättare för inbrottstjuvar att bära med sig. Risken att bli bestulen på en 50-tums tv ökar om det är en platt-tv. Larmdetektorer bör därför placeras i närheten av värdesakerna, eller vid utrymmen som tjuven måste passera. Larmen bör även avra placerade så att de inte kan utlösas av husdjur.
Andra saker som inbrottstjuvar ofta intresserar sig för är konst, smycken och andra värdeföremål. Ibland stjäl de även möbler, mattor och liknande. De senaste åren har intresset för att köpa begagnat ökat, och även om siter som Blocket och Tradera bedriver ett aktivt arbete mot häleri så har de gjort det lättare för inbrottstjuvar att sälja stöldgods.
Ett inbrottslarm är naturligtvis en viktig komponent för att undvika att bli utsatt för inbrott, men det räcker inte. Larmet i sig försvårar ju inte inbrottet, även om det kan ha en avskräckande verkan, och påkallar uppmärksamhet från andra runt omkring. Lika viktigt som att ha ett bra larm är att ha ett bra inbrottsskydd, med lås på alla fönster som kan nås från marken, samt inbrottsskyddad ytterdörr med certifierade lås.
Innan man låter installera ett lam bör man höra sig för med sitt försäkringsbolag om vilka regler som gäller. Olika försäkringsbolag har nämligen olika regler för larmsystem. Moderna larm ringer ofta upp ägaren, men dessa sändare kan störas ut. De bör därför kombineras med andra larmanordningar.